Tammikuu 2018

Radiotoimittaja kertoi minulle taannoin tehdessään radiohaastatteluani, että Lappajärvi on heillä keskimääräistä useammin esillä uutisissa, kun Lappajärvellä kuulemma tapahtuu koko ajan jotakin mielenkiintoista. Toisaalta sellaistakin mielipidettä on kuultu jostakin, että monia asioita ei kuitenkaan tapahdu, vaan niitä jää kesken. On itsestään selvää, että kun ideoidaan ja heitetään asioita pohdittavaksi, kaikki uutisoitu ei mene maaliin asti. Jotkut niistä toteutuvat hyvinkin nopeasti, jotkut pitkän ajan kuluessa, toisten eteneminen jää jonkin ratkaisemattoman ongelman taakse jumiin, mutta kaikki asiat eivät koskaan etene idea-astetta pidemmälle.  Se miltä tämä tapahtumien kokonaisuus näyttää, tuntuu tai kuulostaa, riippuu varmaan katsojan, kokijan ja kuulijan lähestymiskulmasta ja vähän asiantuntemuksestakin.

Tällä hetkellä menossa olevia isoja asioita ovat sote-kiinteistöjen myyntiselvitys ja Kaksineuvoisesta eroaminen ja liittyminen uuteen yhteistyökuvioon, nämä molemmat saataneen maaliin suunnitellusti. Lisäksi työn alla on  selvitys kerrostalon rakentamismahdollisuuksista. Kunnanviraston vieressä on kaavatontteja useammallekin kerrostalolle. Tarvetta tämäntyyppisille asunnoille on ainakin sellaisilla, jotka eivät enää jaksa hoitaa omakotitaloaan tai niillä, jotka esimerkiksi täältä aikoinaan lähteneenä haluaisivat palata viettämään turvallisia eläkepäiviä synnyinseuduilleen. Kartoitus asunnoista kiinnostuneista on käynnistymässä. Juuri päättymässä oleva tonttimarkkinointikampanja herätti paljon kiinnostusta, ja kampanjaehdoilla tehtiin neljä tonttikauppaa. Teollisuushallin tarvekartoitus on edelleen vireillä, ja rakentamisvalmius on, mikäli yksikin tarvitsija hankkeeseen sitoutuu. Olen myös selvittämässä kustannuksia ja avustusmahdollisuuksia mahdollisen tekojään rakentamiselle. Vaikka nyt on pakkasia, luistelumahdollisuuksien ylläpito on monena talvena osoittautunut ongelmalliseksi. 

Viime viikolla koettiin ennennäkemättömän liukkaat kelit. Vaikka olen autoillut jo yli 45 vuotta, tällaista keliä en ole aiemmin kokenut. Peilikirkkaalla tiepinnalla pysyminen oli lähes mahdotonta. Ja kaikki eivät pysyneetkään, mm Karvalassa oli ojassa samaan aikaan kaksi rekkaa ja linja-auto.  Vaikka liukasta oli muuallakin, Lappajärvi on tiestön suhteen keskimääräistä huonommassa asemassa. Etelän suuntaan kulkevat tiet, järven länsirantaa kulkeva mt 711 ja Kauhavan suuntaan menevä mt 733 ovat luvattoman huonossa kunnossa, ja vaatisivat pikaisia toimenpiteitä. Yhteydessä asiasta on oltu ministereihin, kansanedustajiin, tiejohtajaan ja ylläpidosta vastaavaankin, mutta asiat varsinkin teiden kehittämisessä etenevät hitaasti. Toivottavasti valtion tiestöä kurjistava linja muuttuu pian, ja viimeistään maakuntauudistuksen tullessa meilläkin olisi kunnon yhteydet maakunnan keskuskaupungin suuntaan. Evijärven ja Vimpelin suuntaan tiet ovat kohtalaisessa kunnossa ja tässä koettiin viime syksynä mieluisa yllätyskin, kun kuntakeskuksen ohi kulkeva tieosuus sai ilman ennakkotietoa uuden päällystyksen.

Kunnan talous on viimeiset neljä vuotta ollut ylijäämäinen. Viime vuoden tilinpäätös on tässä vaiheessa vielä joitakin satoja tuhansia euroja plussalla, mutta lähinnä sote-menojen loppulaskut saattavat vielä muuttaa tilannetta. Juuri tulleen selvityksen mukaan sairaanhoitopiirin menot näyttävät kasvaneen viime vuodesta yli 370.000 €, eli lähes yhden vero-%:n verran.  Kokonaisuudessaan erikoissairaanhoito vei meiltä lähes 4,5 milj €, eli yli puolet kunnallisveron tuotosta. Viime vuoden väestövähennys, jonka tarkennan tähän tiedon varmistuttua, johtui osittain suuresta kuolleiden määrästä. Seurakunnalta saamani ennakkotietojen mukaan Lappajärveltä kuoli viime vuonna 60 henkilöä. Kun lapsia syntyi vain 19, jää luonnollinen väestönkehitys reilusti miinukselle. Hautaan kirkkomaalle laskettiin 73 vainajaa. Ero selittyy sillä, että monet muualla asuneet haluavat viimeisen leposijansa synnyinkunnastan järven rannalta. 

Uudistunut Meteoriittikeskus avattiin hiljattain. Tässä valtakunnallisestikin ainutlaatuisessa kohteessa pääsee tutustumaan järven synnyn ja avaruuden ihmeellisyyksien lisäksi maaperämme rikkaisiin kiviin ja mineraaleihin, ja löytyypä sieltä pieni palanen kuutakin. Erityisen innostuneita täällä ollaan tutkimustoiminnasta, joka Meteoriittikeskuksessa käynnistyy yhteistyössä  Helsingin yliopiston kanssa. Luvassa on ainakin lisätietoa törmäyskivien, kärnäiitin ja sueviitin rakenteista. Myös erilaisia kivien tunnistamiseen ym liittyviä kursseja ja tapahtumia ja jopa timantinmetsästystä on luvassa. 

Tuomo Lehtiniemi, kunnanjohtaja