Tammikuu 2017

Viime keväänä näytti joidenkin suurten meno- ja tuloerien kehityksen perusteella siltä, että menneestä vuodesta olisi ollut tulossa taloudellisesti vaikea. En tiedä, onko kevään säikähdyksen aiheuttaman ryhdistäytymisen ja siitä seuranneen entistäkin tiukemman talouskurin syytä, mutta nyt tilanne näyttää aivan toisenlaiselta.  Tulossa on neljäs perättäinen positiivinen tulos, joka määrältään saattaa jopa ylittää kolmen edellisen vuoden ylijäämien yhteismäärän. Todella hyvä tulos siis, ja mikä hienointa, se syntyi alueen selkeästi pienimmällä veroprosentilla. Siitä kiitos kunnan työntekijöille, yrityksille ja kaikille kuntalaisille, joiden yhteisvaikutusta kunnan talous on.

Työllisyyden kehitykseen on odotettavissa suotuisia muutoksia kevään aikana, kun Kivitipun aloittamisen myötä pitäisi syntyä ainakin parisenkymmentä uutta työpaikkaa. Kaupat Kivitipusta tehtiin Helsingissä 5. päivänä tammikuuta, ja remontti on täydessä vauhdissa. Myös varausten vastaanotto on aloitettu ja kiinnostus onkin ollut vilkasta. Koska neuvottelut tulevan operaattorin kanssa ovat vielä kesken, päätti omistajayhtiö myös avata kivitippu.fi -nettisivun, jossa on julkaistu yhteystiedot varausten ja tarjouspyyntöjen tekemiseksi. 

Kevään kuntavaalien ehdokasasettelu on menossa ilmeisesti vielä helmikuun ajan. Kentältä on kantautunut viestejä, että ehdokkaiden saaminen on ollut aikaisempia vuosia vaikeampaa ja monet nykyisistä ovat luopumassa paikastaan. Liekö syynä viime vuosina esillä olleet, joillekin vaikeat kysymykset ja viime kädessä syksyn hallituskiista. Ensi valtuustokaudella ollaan tulevien suurten muutosten vuoksi kuitenkin tilanteessa, jossa järkevästi ajattelevia, aikaansa seuraavia ja luovia päättäjiä erityisesti tarvitaan. Kokouksia rivivaltuutetulle kertyy vain kymmenkunta, lisäksi joitakin iltakouluja ja seminaareja, joten ajankäytön kannalta valtuutetuksi ryhtymisen ei pitäisi olla kenellekään ongelma. Eri asia sitten on, jos haluaa tämän lisäksi mukaan hallituksen tai lautakuntien työskentelyyn, mikä tietenkin tuo lisää kokouksia. Joka tapauksessa ryhdikkäitä ja suoraselkäisiä, koko kunnan kannalta asioita katsovia päättäjiä tarvitaan jatkossakin.