Marraskuu 2019

Alkutalvinen tervehdys!

Kirjoitan tätä, kun ensimmäinen syksyn lumipeite on jälleen saavuttanut Lappajärven. Lappajärvikin on osittain saanut pienen ja kauniin jääpeitteen. Talvi on kuitenkin ikäväkyllä ennenaikainen, sillä lähipäivien ennusteet korjanneevat viimeisetkin rippeet valkeasta maasta ja orastavasta jääpeitteestä. Mutta hyvää kannattaa odottaa ja joulukin on jo tuotapikaa pian ovella.

Ennen joulua ja uuden-vuoden juhlaa, meillä on kuitenkin koko joukko isoja ja merkityksellisiä asioita ratkottavana täällä kunnassa. Raha, tuo ikuinen puheenaihe on nyt erityisen tiukilla. Tämä ei koske vain Lappajärveä, tai seutukuntia, vaan lähes koko Suomen kuntasektoria kaikessa ankaruudessaan. Verouudistus, SOTE,n keskeneräisyys, valtion leikkaukset, syntyvyyden lasku, rakenteellinen muuttotappio, ikääntyvien ihmisten osuus työssäkäyvistä, työpaikkojen vähyys, ja tietty koko kuntasektorin käymistila jne...aiheuttavat haasteita jotka heijastuvat kaikkeen ja kaikkialle. Lappajärven osalta tämä tarkoittaa sitä, että tulemme olemaan valitettavasti alijäämäinen. Tämä alijäämäisyys on kuitenkin monen tekijän summa, jonka rakenteita me pyrimme vakauttamaan järjestelmällisesti. Olemme perustaneet tilannetta varten ohjausryhmiä, jotka työskentelevät koko kuntarakenteemme kimpussa, käymällä läpi kaikki vakauttamisen ja alijäämäisyyden pysäyttämiseen tähtäävät vaihtoehdot ja toimet. Tästä kaikesta huolimatta Lappajärvi pitää veroprosentit vuodelle 2020 ennallaan, mutta hakee säästöjä mm. tila- ja kiinteistökysymyksissä. Kaikki osastot ovat tämän selvityksen alla, mutta alijäämäisyys pitää mahdollisimman nopeasti taittaa.

Vaikka joudumme painimaan ikävien ja vakavien asioiden keskellä, me olemme toiveikkaita ja 100% sitoutuneet selviämään tästäkin tilanteesta. Lappajärven tulevaisuus on isoja mahdollisuuksia täynnä. Ne eivät auta tähän hetkeen tai ratkaise asioita lyhyellä sektorilla, mutta niiden eteen työskentelemme joka päivä, intohimoisesti, motivoituneesti ja järjestelmällisesti. Alueemme on ainutlaatuinen monellakin mittarilla mitattuna, ja alueellamme on valtaavaa potentiaalia, josta alamme olemaan lähes kaikki samaa mieltä. Tämä tarkoittaa jo useasti aikaisemminkin mainitsemaani asiaa ylikunnallisesta ja jopa laajempaa seutukunnallista yhteistyötä ja laajempia hartijoita. Me emme pärjää yksin, eivätkä hekään pärjää yksin. Me tarvitsemme nyt juuri sitä positiivista tekemisen meininkiä, josta meidät etelä-pohjanmaalla tunnetaan. Voin rehellisesti sanoa, että välimme ei ehkä koskaan ole ollut näin positiivisessa ilmapiirissä seutukunnissa. Me kaikki haluamme muutosta ja me kaikki haluamme elinvoimaa ja me kaikki haluamme tehdä asioita nyt yhteisenpäämäärän ohjaamina.

Tämä kokonaisuus koostuu pienistä paloista, jotka täydentävät isossa kuvassa toisiaan. Geopark- hanke yhdistää meitä ja tulee tarjoamaan Lappajärvelle, järviseudulle ja koko seutukunnalle valtavaa potentiaalia, vaikka työtä sen eteen on vielä kovasti jatkettava ja tehtävä. Tämän ison kokonaisuuden yksi lenkki on esimerkiksi kansainvälisten hankkeidemme valmisteleva työ, kuten - Suuntana Tokio 2020 hanke, jonne lähden ensiviikolla Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafssonin ja Heikki Mäkipään kanssa valmistelemaan kontaktien ja neuvotteluiden pohjalta ensivuoden Business Finlandin toteuttamaa Metsä- paviljongia ja sen ympärille tulevia mahdollisuuksia ja supertapahtumia Olympialaisista - paraolympialaisiin - Japanin GP F1 ja MM ralliin. Eli alueemme näkyvyys tulee saamaan ainutlaatuisen alustan ja mukaan on jo nyt ilmoittautunut runsaasti yrityksiä Vimpelistä, Lappajärveltä, Alajärveltä ja muista seutukunnista aina Ähtäriä ja Vaasaa myöden. Tulemme keskustelemaan monenlaisesta yhteistyöstä ja mahdollisuuksista aina koulutuksesta - yritystoimintaan ja investointeihin. Tämä geopark alustana on oiva mahdollisuus meille koko elinvoiman kannalta. Useat muut yrittämisen ja elinvoiman ympärille rakentuvat hankkeet tulevat nousemaan ensi kevään 2020 aikana laajemmin myös esille.

Me haluamme tehdä alueestamme vetovoimaisen ja elinvoimaisen, sekä rakenteiltaan terveen, jossa ihmisen on hyvä asua, elää, harrastaa ja työskennellä. Me haluamme pysäyttää negatiivisen muuttotappio kierteen, ja siihen meillä on nyt loistava tilaisuus. Me tarvitsemme ihmisille työpaikkoja ja yrittämisen edellytyksiä ja sitä vahvasti tukevaa kuntapolitiikkaa ja seutukunnallista yhteistyötä. Meidän tulee pitää meteliä itsestämme ja meidän tulee näkyä ja kuulua. Me tiedämme mihin me yhdessä pystymme ja me sen myös teemme.

Mitä parhainta syksyä ja voimia loppuvuoteen!

Jatketaan kovaa työtä Lappajärven ja koko seutukunnan hyvinvoinnin eteen ja ollaan ihmisen mittainen kunta!

Lappajärvi - taivaallisen voiman kunta -

Syysterveisin,

Sami Alasara

Kunnanjohtaja