MaaKoto-hanke

MaaKoto-hankkeen tehtävänä on auttaa Lappajärvelle ja lähialueille asumaan asettuvien maahanmuuttajien kotoutumista ja juurtumista osaksi paikallista yhteisöä sekä työllistymistä osaamisalueitaan vastaaville aloille.

Kohderyhmään kuuluvat:

  • myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet
  • alueelle työn, opiskelun tai avioliiton kautta muuttaneet

Hanke on toiminut aktiivisesti

Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana turvapaikanhakijoita autettiin pääsemään eri pituisiin työharjoitteluihin. Työnantajat ja työtoverit kokivat ylimääräiset käsiparit tervetulleina ja työyhteisöt saivat samalla annoksen monikulttuurisuuskasvatusta. Syksyllä 2016 kunta majoitti vastaanottokeskuksen sulkeutumisen jälkeen 30 turvapaikanhakijaa kunnan vuokra-asuntoihin. Perheet siirtyivät kahta lukuunottamatta vuodenvaihteessa Kauhavan vastaanottokeskukseen. Vuonna 2017 Lappajärvellä asuu yksi perhe, joka sai oleskeluluvan ja toinen perhe kotimajoituksessa.

Syksystä 2016 hanke on tehnyt kotouttamistyötä Järviseudun ammatti-instituutin, Jamin, kanssa. Venäläisopiskelijoille on järjestetty yrittäjyyteen keskittynyt vierailuohjelma. Kieltä opittiin myös mm. kielikylpykahviloissa ja tutustumiskäynneillä paikallisiin liikkeisiin.

Keväällä 2017 järjestettiin taideprojekti Lappajärvi toisin silmin. Valokuvauskilpailun sato oli toukokuun alussa esillä Lappajärven Nuorisoseuralla järjestetyssä valokuvanäyttelyssä. Projektiin saatiin Taikelta 2.000 euron apuraha. Kilpailun voitti Alena Languevan ystävyys-aiheinen kuva. 

Yleisö äänesti suosikeikseen kaksi maisemakuvaa, syksyisen Aleksandr Stratonovskiyn rantamaiseman ja talvisen Veronika Lehtimäen kuvan kirkkorannasta.

Miten MaaKoto-hanke toimii?

Kotouttamistyössä korostuu monialainen viranomaistyö. Yhteistyökumppaneita ovat kunta, TE-keskus, poliisi, ELY-keskus, Kuntayhtymä Kaksineuvoinen, Järviseudun Ammatti-instituutti, Järvipohjanmaan kansalaisopisto, Lappajärven seurakunta, Lappajärven Vuokratalot Oy sekä Kauhavan kaupunki ja Kauhavan vastaanottokeskus.

Kunnan hyväksymän maahanmuuttostrategian mukaisesti hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista opastamalla heitä kunnan palveluiden käytössä. Samoin tehdään  yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Eri yhteisöjen ja järjestöjen toimintaan osallistumisella on tärkeä osa oman paikan löytymisessä, viihtyvyyden lisääntymisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Vapaaehtoisten työpanos on osoittautunut korvaamattomaksi tueksi hankkeen toiminnassa.

MaaKoto-hankkeen rahoitus

1.5.2016 - 30.11.2017 toteutettava hanke on Aisaparin rahoittama. Osa rahoituksesta tulee Euroopan Unionin maatalousrahastosta, osa maa- ja metsätalousministeriöstä ja osa Aisaparin alueen kunnilta.

Yhteydenotot projektipäällikkö Aino Alppinen, puh. 040 350 3187, aino.alppinen(at)lappajarvi.fi

Lisätietoa ja linkkejä

Tietoa kotouttamisesta www.kotouttaminen.fi

Usein kysyttyä turvapaikanhakijoista ja pakolaisista  http://www.migri.fi/asiointi/usein_kysyttya/pakolaiset_ja_turvapaikanhakijat

Turvapaikan hakeminen Suomesta Migrin sivulla http://www.migri.fi/turvapaikka_suomesta/turvapaikan_hakeminen

Lappajärven kunnan maahanmuuttostrategia ja kotouttamisohjelma on kunnan Strategiat-sivulla Maahanmuuttostrategia ja kotouttamisohjelma