Lokakuun loppu 2018

 

Vaikka juuri äsken edellisen kirjoituksen julkaisinkin, on vielä aivan pakko vähän hehkutella lokakuun lopun fiiliksiä. Lappajärven Veikkojen maineikas painihistoria sai jatkoa, kun Petra Olli teki sen, mikä jo vuosia on ollut nähtävissä. Hän voitti koko  suomalaispainillekin harvinaisen ja naisten painille ensimmäisen maailmanmestaruuden. Petra on siis maailman paras, siitä hänelle ja myös valmentaja Ahto Raskalle valtavan isot onnittelut. Suuri kansanjuhla taitaa olla tulossa, kunhan eri tahojen aikataulut saadaan osumaan kohdalleen.

Eikä tässä vielä kaikki. Lappajärveläinen Jere Övermark tekee hyvää työtä Idolsissa ja lauloi itsensä kirkkaasti jatkoon ja jatkaa näin Kuorosotavoiton maineikkaita perinteitä.  Kun tähän vielä lisätään se, että syyskuun työttömyystilastoissa Lappajärven tilanne oli vielä parantunut edellisessä jutussa mainitsemastani 4,5 %:sta. Syyskuun työttömyys painui nimittäin jopa alle 4 %:n. Lappajärven vain  3,9 %:n työttömyys asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, kun verrataan sitä koko maan tilanteeseen. Edes alle 5 %:n työttömyyteen ei Manner-Suomessa nimittäin pääse kuin  22 kuntaa.

Lappajärven osalta hyviin työllisyyslukuihin vaikuttaa tietenkin hyvä yleinen taloussuhdanne. Kunta on myös määrätietoisesti  panostanut erilaisiin työllisyyttä parantaviin toimenpiteisiin ja mahdollistanut omilla päätöksillään positiivisen työllisyyskehityksen. Aivan erityinen ansio tilanteesta kuuluu noin vuoden toimineelle, Evijärven kanssa yhteiselle Majakka-hankkeelle, joka keskittyy pitkäaikaistyöttömien tilanteen parantamiseen. Tästä on saatu niin hyviä kokemuksia, että Te-toimistolta ollaan hakemassa jatkoa hankkeelle myös ensi vuodeksi.

Tässä siis vähän valonpilkahduksia pimenevään syksyyn!

Tuomo Lehtiniemi, kunnanjohtaja