Lokakuu 2019

Syksyinen tervehdys! Aloitin Lappajärven uutena kunnanjohtajana 1.9.2019 - ja siitä lähtien vauhti on ollut positiivisesti "kylmää kyytiä", eli töitä on painettu, ja uusia ihmisiä ja asioita kohdattu kelloa katsomatta. Tässä yksi syy, miksi kirjoitan vasta nyt 1,5 kk töiden aloittamisesta.

Vaikka kiirettä on pitänyt ja oma vapaa-aika on ollut todella kortilla, on tämä matka Lappajärven haasteisiin ja mahdollisuuksiin ollut erittäin antoisa, mielenkiintoinen, upea ja monilta osiltaan värikäs, sekä vivahteikaskin, kuin syksyinen lehtipuu kunnantalon ikkunasta katsottuna.

Nöyrin kiitos valinnastani myös teille kaikille! Pyrin kaikessa tekemisissäni olemaan luottamuksenne arvoinen. Pohjimmiltaan kunnanjohtaminen ja kunnanisänä toimiminen on palveluammatti, johon kuuluu koko elämänmittainen kirjo iloineen ja suruineen. Tähän kokonaisuuteen kuuluu kunta- ja sen virkamiehet, luottamushenkilöt, sekä kaikki me, joille on uskottu tehtävä kunnassamme, perusyksikkö, jonka kuuluukin palvella kuntalaisiaan ja kuntalaisten etua, sekä hyvinvointia.

Kaiken tämän keskellä Lappajärvi ja lähes koko kuntasektori kautta Suomenmaan ovat isojen haasteiden keskellä. Valtion leikkaukset, syntyvyyden lasku,  työpaikkojen vähyys, rakenteellinen muuttotappio, ikääntyvien ihmisten osuus työssäkäyvistä, Sote-haasteet ja pitkittynyt keskeneräisyys jne. aiheuttavat pienentyvillä tuloillaan ja kasvavilla menoillaan kunnille lisääntyvää kamppailua ja niukkuutta, jopa eloonjäämistaisteluja.

Lappajärvi on ottanut vallitsevan tilanteen ja ympäröivät haasteet nyt vakavasti ja tahtoo tehdä kaikkensa elinvoiman, työpaikkojen, yrittämisen ja paremman kunnan kehittämiseksi. Meidän tulee keskittää voimamme, periksiantamattomuutemme ja yrittämisen, mistä olemme ja haluamme olla tunnettuja. Tarvitsemme ylikunnallista seutuyhteistyötä enemmän kuin milloinkaan leventämään hartijoitamme, sekä kaiken yhteiskunnan avun ja tuen matkallamme tavoitteisiimme elinvoiman ja väestönkehityksen lisäämiseksi. Jokainen kuntalainen on meille yhtä tärkeä ja Veikko Lavin sanoin, " jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeää..." me teemme määrätietoisesti työtä ollaksemme ihmisen mittainen kunta, joka on rakenteeltaan elinvoimainen ja terve, koska vain elinvoimainen ja terve kunta voi vastata vallitseviin tulevaisuuden haasteisiin.

Meidän on saatava ja tehtävä ihmisille töitä ja palveluita. Meidän on oltava ihmisen kokoinen kunta, joka pitää huolen omistaan. Näen kauniissa kunnassamme ja alueella monia mahdollisuuksia ja hyödyntämätöntä potentiaalia. Määrätietoinen työ ja etenkin ylikunnallinen yhteistyö koko alueen elinvoiman lisäämiseksi on aloitettava välittömästi ja siihen tarvitsemme meitä kaikkia. Meidän täytyy pitää meteliä itsestämme ja tukea toinen toisiamme, me kuntalaiset päätämme Lappajärven ja koko alueen kohtalon ja tien!

Kiitos teille kaikille joiden kanssa sain jakaa arvokkaan kahvihetken 16.10.2019 Lappajärven kunnanvirastossa. Teitä oli valtavasti, jopa +/- 300 ihmistä vauvasta - senioreihin jotka vierailitte päivän aikana kuntalassa, ja se jos joku lämmitti mieltä ja kertoi tuon päivän tärkeydestä. 

Jatketaan kovaa työtä Lappajärven ja koko seutukunnan hyvinvoinnin eteen!

Lappajärvi - taivaallisen voiman kunta -

Syksy terveisin,

Sami Alasara

Kunnanjohtaja