Lokakuu 2017

Kaikkien tuntema Heikin Grilli ja Heikki Osmonen valittiin Lappajärven vuoden 2017 yrittäjäksi. Ohessa tunnustuksen luovutustilaisuuteen kirjoittamani puhe Heikin ja yrityksen historiasta:

Heikki Olavi Osmonen syntyi Lappajärvellä 10.9.1947 Veikko ja Eeva Osmosen perheen esikoisena. Jo lapsuuden kodissa tulivat Heikille tutuiksi yrittäjäelämä ja siihen liittyvät ympyrät, sillä isä-Veikko omisti kuorma-autoja ja kaivinkoneita, joista seitsenhenkiseksi kasvanut perhe sai toimeentulon. Autot kiinnostivat myös Heikkiä, ja oli luontevaa, että ensimmäinen työpaikka armeijan jälkeen löytyikin autojen parista, Kuljetusliike Ahopellolta, ja sen jälkeen toisesta kuljetusfirmasta Nyholmilta. Näissä töissä vierähtikin yhteensä reilut 20 vuotta.

Kiinnostus yrittämiseen ei kuitenkaan ollut sammunut, ja niinpä autokuskin työn ohessa perustettiin vuonna 1988 Heikin Autogrilli, joka tarjosi grillituotteita Liikemaneesin piha-alueella olevasta myyntivaunusta. Grilliä hoidettiin vuoroviikoin yhdessä Aila-vaimon kanssa, joka samoihin aikoihin oli perustanut myös pitopalveluyrityksen.

Heikki ja Aila olivat tunteneet toisensa lapsuudesta saakka, sillä Aila oli lähistöllä olleen Pitkäsen kauppapuutarhan samanikäinen tytär ja koulut käytiin yhdessä. Heikki ei osaakaan sanoa, missä vaiheessa rakkaus syttyi. Naimisiin mentiin vuonna 1966 ja lapsia perheeseen syntyi yhteensä kuusi. Nuorin lapsista oli juuri päättänyt ensimmäisen kouluvuotensa, kun Aila yllättäen kuoli alkukesällä 1991. Silloin kaikki muuttui.

Paljon kotoa poissa olemista vaatinut autokuskin työ ei uudessa tilanteessa ollut enää mahdollista, ja niin Autogrillin pitämisestä tuli Heikin päätyö. Se miten Heikki vaikeasta tilanteesta yksinhuoltajana luotsasi perheensä elämää eteen päin, on monen hatunnoston arvoinen. Grilli menestyi ja nykyisiin tiloihin Liikemaneesin kiinteistöön siirryttiin vuonna 1992. Silloin yrityksen viralliseksi nimeksi tuli Heikin Grilli H. Osmonen, eli tutummin vain Heikin Grilli.

Yrityksen menestyksen salaisuutena ovat Heikin mukaan olleet kohtuulliset hinnat, maistuvat tuotteet ja erinomainen asiakaspalvelu. Asiakkaita käy viikottain myös lähikunnista ja jopa ympäri Suomea, kun entiset kanta-asiakkaat lomillaan käyvät muistelemassa ja maistelemassa Heikin Grillin tuotteiden jäljittelemätöntä makua. Joskus kauempana asuvat asiakkaat tekevät suuren yhteistilauksen etukäteen ja tuotteita hakemaan lähtenyt vie syötävää muovikassikaupalla koko kylälle.

Heikin Grilliä pyöritetään edelleen oman perheväen voimin. Vierastakin työvoimaa tarvittiin varsinkin silloin, kun työpäivät olivat pitkiä ja grilli oli avoinna jopa aamukuuteen asti. Nykyään ulkopuolisen työvoiman tarve ajoittuu tilapäisiin ruuhka-aikoihin.

Työkiireiden keskellä harrastuksille ei juuri ole löytynyt aikaa. Aikoinaan Heikki oli tunnettu jokamiesluokan autoharrastaja, ja hän oli mm. mukana puuhaamassa oman kilpa- ja harjoitusradan saamista Särkiniemeen. Aktiiviuransa jälkeen hän oli vielä useita vuosia toimitsijana autokilpailuissa.

Heikin Grilli sai muutama vuosi sitten asiakkaiden äänestämän paikkakunnan Paras asiakaspalvelu -diplomin. Heikki Osmonen toteaakin, että asiakkaita riittää ja he tulevat uudestaan, kun hinnat ovat kohtuulliset, tuotteiden maku ja laatu kohdallaan ja asiakkaalle jää käynnistä hyvä mieli. Heikillä onkin ainutlaatuinen kyky saada asiakas tuntemaan, että juuri hän sai erityiskohtelun.

Onnittelut vuoden 2017 yrittäjälle!

Tuomo Lehtiniemi
Kunnanjohtaja