Kesäkuu 2018

 

Runsaan vuoden mittainen kaupankäynti on takana ja kesäkuun puolivälissä laitettiin nimet papereihin, joilla kaikki kunnan sote-omaisuus vaihtoi omistajaa. Lintukodin rakennukset ja Joelinkoti tontteineen myytiin Avain Palvelukodit Oy:lle ja terveyskeskusrakennus ja kaikki sote-irtain Attendo Oy:lle. Lisäksi rakennusten ostajille vuokrattiin riittävät tontit. Ja lopuksi kaikki myyty vuokrattiin takaisin nykyiseen käyttöön. Kaiken kaikkiaan kaupantekotilaisuudessa allekirjoitettiin yhteensä 10 asiakirjaa. Kaupoilla kunnan n 4,5 M€ velat siirtyivät ostajille, lisäksi rahaa kunnan kassaan saadaan runsaat 2,6 M€. Lappajärven päättäjät linjasivat, että nämä kaupat tehdään riippumatta siitä, millä aikataululla suunniteltu sote-uudistus toteutuu, tai vaikka se ei toteutuisi ollenkaan. Kunnan palvelujen säilymisen kannalta ei ole oleellista, kuka kiinteistöt omistaa, ja uudet kiinteistöjen omistajat tuovat vain lisämahdollisuuksia palvelutuotantoon.

Minunkin huoneessani kävi homekoira merkkaamassa kolme erillistä paikkaa, jossa se haistoi ilmanlaatuongelmia. Selvä ongelma näyttäisi olevan, että lattian läpi menevien pylväiden juurelta tulee ilmaan jotakin sellaista, minkä koira oli koulutettu tunnistamaan. Saman havainnon vahvistivat vielä kaksi muuta kyseisen toimijan homekoiraa, joten aika luotettavalta havainnot vaikuttivat. Sisäilmakysymykset tuntuvatkin räjähtävän kaikkialla käsiin, emmekä mekään tunnu niiltä säästyvän, vaan ongelmia nousee aika ajoin esiin muissakin kunnan kiinteistöissä. Kesän aikana selvinnee, millaisia toimenpiteitä meneillään olevien tutkimusten johdosta joudutaan tekemään.

Meillä on ollut uskomattoman lämmin ja aurinkoinen kevätkesä, joka jo nyt auttaa paremmin kestämään myös kylmemmät ja sateisemmat jaksot. Sadetta kaivattiinkin kipeästi alkukesän kuivuuteen, ja juhannuksen tienoilla sitä jonkin verran saatiinkin. Kuivuus ja siitä seurannut runsas kasteluveden käyttö pakottivatkin kunnan vedenpuhdistamot toimimaan äärirajoilla, mistä monesti seuraa myös ongelmia. Erityisesti järven länsipuolelle vettä tuottavan Lummukan vedenottamon kapasiteettia koeteltiin, ja veden rauta-arvot ylittyivätkin tilapäisesti. Tämä ilmeni veden väri- ja makuhaittoina erityisesti verkoston alavimmilla kohdilla. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin tasaantunut, ja sekä rauta-, että mangaaniarvot ovat reilusti sallittujen rajojen sisällä. Tilannetta tarkkaillaan koko ajan, mutta luultavasti viime kesän kaltaisilta ongelmilta säästytään. Jotta tilanteen hallinta tulevina vuosina paranisi, tultaneen Lummukan vedenottamon avuksi rakentamaan lisäveden syöttö joko Kauhavan tai Alajärven suunnasta.  Lisäksi verkosto yhdistetään Lappajärven keskustan vesijohtoverkkoon, jolloin lisävettä saadaan tarvittaessa myös täältä suunnalta.

Uuden osuuskaupan rakentaminen varmistui ja mikäli lupa-asiat etenevät normaalisti, työt alkavat tänä syksynä. Tarkoitus on, että KPO:n uuden marketin avajaisia pidettäisiin vuoden päästä juhannuksen tienoolla. Kun K-kauppaankin saatiin uusi aktiivinen kauppias, näyttävät kunnan päivittäistavarakaupan palvelut turvatuilta pitkälle tulevaisuuteen. Näiden palvelujen säilymiseen on meillä jokaisella mahdollisuus vaikuttaa omalla ostoskäyttäytymisellämme.

Taas on kesälomien aika, ja kunnanvirastokin suljetaan 2.-27. heinäkuuta väliseksi ajaksi. Kunnan matkailuinfosta Kivitipusta saa monenlaista tarpeellista tietoa. Aikaisempina vuosina on joskus törmätty ongelmiin, kun esimerkiksi mökkiläiset ovat tarvinneet erityisesti rakentamiseen liittyviä palveluita. Lappajärven kunta on liittynyt lupapiste.fi-palvelun käyttäjaksi, jota kautta palveluja voi saada rajoitetusti myös kunnanviraston sulkemisaikana. Asioita saa siis vireille, ja päätöksiä niihin saa taas sitten elokuusta lähtien, kun työt lomien jälkeen käynnistyvät. Ohjeistusta ja tietoa näistä löytyy kunnan kotisivuilta.

Toivotan kaikille oikein lepoisaa ja virkistävää kesäaikaa!

Tuomo Lehtiniemi, kunnanjohtaja