Kesäkuu 2013

Kesä ja kesäkelit tulivat tänä vuonna normaalia aiemmin, mikä tällaiselle lomakunnalle on erinomianen asia.  Lappajärvi  kesäasuntoineen, kylpylöineen, järvimaisemineen, golf -kenttineen, m/s Ariel -laivoineen ja uusine kaupan ja ravintoloiden palveluineen on jo jonkin aikaa tarjonnut parhaita puoliaan kesälomalaisten ja matkailijoiden iloksi. Joidenkin arvioiden mukaan Lappajärven väkiluku jopa kolminkertaistuu lomakauden sydämessä, juuri kesämarkkinoiden aikaan. Jotkut ovat vain käymässä, jotkut viipyvät pitemmän aikaa, jotkut jäävät toivottavasti pysyvästi. Uusien vakinaisten asukkaiden saaminen onkin pienen kunnan elinehto. Vaikka työtä löytyisi ja palvelutkin ovat kunnaossa, uusia asukkaita tulee, vain jos hyviä asuntoja on tarjolla. 

Asuntorintamalla tapahtuukin mielenkiintoista. Kunnan entiseen viranhaltijain asuntolaan on valmistumassa kymmenkunta täysin uudistettua ja peruskorjattua asuntoa katettuine terasseineen ja kunta on lisäksi ostanut Kivitipun viereisestä kerrostalosta neljä uutta osakehuoneistoa, joihin lähes kaikkiin tuli vuokralaiset saman tien. Myllynrannan rivitaloasunnot ovat tulossa lupavaiheeseen elokuussa ja muitakin omistusasuntorakentamiseen liittyviä hankkeita on vireillä. Ehkä mielenkiintoisimpana näistä on OSAOMISTUSASUNTOJEN rakentamisen käynnistäminen, mitä selvitellään parhaillaan. Osaomistusasunnossa varsinaisen, todennäköisesti kunnan takaaman asuntolainan ottaa taloyhtiö. Asukkaat pääsevät omien osakehuoneistojensa omistajiksi vain 10 %:n osuudella asunnon hinnasta. Lopun osan he sitten maksavat kuukausivuokrina asuessaan omissa asunnoissaan. Hanke on tarkoitus käynnistää kuluvan syksyn aikana, ja rakentamiseen päästäneen keväällä. Jo alkuvaiheessa mukaan tulevilla on mahdollisuus vaikuttaa myös tulevan kotinsa suunnitteluun. Osaomistusasunto on erinomainen ratkaisu varsinkin nuorille omasta asunnosta haaveileville.

Asuntoja Lappajärvellä tarvitaankin lähiaikoina.  Vanhusten moderni palvelukoti on valmistumassa loppusyksystä, jolloin uusia työntekijöitä tarvittaneen kymmenkunta.  Kehitysvammaisten asuntolan rakentaminen saadaan todennäköisesti matkaan loppusyksystä. Sen valmistuttua runsaan vuoden rakentamisen jälkeen tarvitaan taas toistakymmnetä uutta työntekijää. Toivottavasti viimeistään siinä vaiheessa asuntoja on tarjolla niin paljon, että kaikki halukkaat voivat asettua asumaan kohtuulliselle etäisyydelle työpaikastaan. Osa uusista asunnoista tehdään tietenkin omakotitaloina, joita varten Lappajärvellä on tarjota hyviä tontteja veden äärellä, jopa aivan rannassa Pentinniemessä, Rovastilassa ja Välijoen uudella kaava-alueella.  Mielenkiintoisena uutuutena tulee olemaan Mynkelinmäen alueen maalaiskyläkaava, jonne on mahdollista asunnon yhteyteen saada laidunmaata kotieläimille ja rakentaa näitä varten vaikka pieni karjasuoja. Tavoitteena on perinteisen maalaiskylän mallin mukainen asuntoalue monipuolisine eläimineen. Oman lisänsä tonttitarjontaan tuovat eri kylissä ympäri järveä olevat mahdollisuudet suuriinkin asuntotontteihin olemassa olevien kylien keskelle.

Lappajärven yhteismetsähanke etenee suunnitellusti. Yksityisiä metsänomistajia on alustavasti ilmoittautunut mukaan noin 1.300 metsähehtaarin edestä, joten tässä vaiheessa yhdessä kunnan sijoittaman lähes 350 hehtaarin kanssa yhteismetsästä on tulossa lähialueiden suurin. Metsien arviointityö on käynnistymässä lomien jälkeen, ja vielä on halukkailla metsänomistajilla, jotka itse eivät ehdi metsiensä hoitoon paneutua, mahdollisuus tulla mukaan ja saada metsistään realisoiduksi vuosittainen tuotto.

Sote-uudistus ja kuntarakenneselvitys ovat edelleen epäselvässä vaiheessa ja takarajat siirtyvät. Juuri eilen tullen tiedon mukaan sote -lainsäädännön valmistumisen jälkeen kunnille oltaisiin antamassa vähintään puolen vuolen miettimisaika. Tämä tarkoittaisi takarajojen siirtymistä ainakin ensi vuoden loppuun. Sote-selvitys on Etelä-Pohjanmaalla etenemässä todennäköisesti yhtenäisenä koko sairaanhoitopiirin alueella.  Kuntia ollaan hallituksen päätöksellä pakottamassa  kuntaliitosselvityksiin vähintään 20.000 asukkaan asukaspohjalla ilman, että tähän on mitään tilastollista tai taloudellista perustetta. Tällä pyritään vain väistämään se tosiasia, että kunnat oikeasti tarvitsisivat valtiolta lisätukea monien yksilöpalvelujen rahoitukseen sen sijaan, että valtionosuusleikkaukset jatkuvat. Tähän ongelmaan eivät yhdistymiset juurikaan tuo apua. Keinotekoinen kuntaliitosselvityspakko voitaisiinkin Etelä-Pohjanmaalla ratkaista yksinkertaisesti sillä tavalla, että tehdään myös kuntaliitosselvitys yhdessä MAAKUNTAPOHJALLA. Siinä saataisiin selville edut ja haitat, kuntien keskinäinen asema säilyisi ja tulisi valtion asettama selvitysvelvoite kaikilta osin täytetyksi.  Ja lisäksi todennäköisesti saataisiin vielä valtiolta selvitysmieskin näin suurelle alueelle. Ja ellei hyötyjä löytyisi riittävästi, kaikki jatkuisi taas entisellään ja selvitysvelvoite olisi täytetty.

Lappajärvi on nyt myötätuulessa. Toivottavasti ne tuulet jatkuvat tänä kesänä erityisen lämpiminä vielä pitkään, niin että kesästä, lämmöstä ja levosta voimaantuneina jaksetaan taas painaa kohti loppuvuoden mielenkiintoisia kehityshaasteita. Tehdään tänä kesänä jotkin normaalista poikkeavaa. Minäkin saatan naapurikuntien johtajien kutsumana yli 40 vuoden tauon jälkeen käydä pesäpallo-ottelussa, saas nähdä ;)  Mukavaa kesää kaikille !

Tuomo Lehtiniemi
kunnanjohtaja