Joulukuu 2019

Arvoisat Lappajärveläiset,

Syksyn työ on vihdoin lähellä lyhyttä pysähdystä. Tämä pieni pysähdys tulee varmasti monelle tarpeeseen, kuten myös itsellenikin. Maailma- ja Lappajärvi ei edelleenkään tullut valmiiksi. Voinemme kuitenkin minusta todeta, että olemme haasteistamme huolimatta oikealla polulla.

Meillä on kuitenkin edelleen isoja ja vakavia kysymyksiä kuntataloudessamme, haasteita jotka koskettavat lähes koko kuntasektoria pohjoisesta – etelään. THL:n raportin mukaan (10.12.2019) ,kuntien taloustilanne näyttää hyvin vaikealta. Lyhykäisyydessään palvelujen tarve kasvaa, mutta maksukyky ei. Lisäksi isot rakennusinvestoinnit kuormittavat kuntien tilannetta, sillä nykyinen rakennuskanta on tulossa tiensä päähän, ja Lappajärvi ei tee tässä monien kuntien joukossa poikkeusta. Joudumme tehostamaan ja sopeuttamaan monia toimintojamme. Alijäämäisenä kuntana, meidän tulee paikata alijäämämme mahdollisimman nopeasti ja se tulee vaatimaan varmasti monia ikäviäkin ratkaisuja, mutta kunnan elinkelpoisuuden- ja toiminnan varmistamiseksi lyhyellä aikavälillä meidän tulee ne tehdä.

Lappajärven alijäämäisyys (2019) tulee olemaan miljoonan euron luokkaa. Tähän syynä on verotulojen kertymä budjetoitua vähemmän. Vuonna (2020) tulemme vielä olemaan alijäämäinen arvioiden mukaan noin -396 050€. Ensivuonna joudumme ottamaan uutta lainaa noin -6,3miljoonaa euroa ja vanhoja lainoja maksamme noin -300 000€ takaisin. Ensivuoden lopussa lainakantamme on noin -13miljoonaa euroa, joka tekee noin 4471,00€ / asukas.

Ensivuoden suurin investointi on uusi koulukeskuksemme, joka tulee maksamaan meille noin. 6,5 miljoonaan euroa, joka lisää tietenkin raskasta taakkaamme. Tästä huolimatta meidän tulee taata asianmukaiset ja terveet tilat oppilaillemme, ja se vaatii investointeja. Kalatiekanava ja monet muut pienemmät investoinnit tietenkin kuormittavat kuntaa, mutta ne pitää myös nähdä investointeina kuntaan, joka haluaa selvitä ja olla elinvoimainen. SOTE, tuo ikuinen keskustelunaihe kuormittaa meitä menoillaan noin 13miljoonaa euroa, joka on yli 54,7%  kaikista toimintakuluistamme, ja enemmän kuin meidän saamamme valtionosuudet noin 11 450 000€.

Tästä huolimatta Lappajärvi aikoo selvitä ja panostaa tulevaisuuteemme. Meillä on paljon hyviä asioita ympärillämme. Geopark-hanke sai juuri melkein 300 000€ rahoituksen, jolloin pääsemme palkkaamaan (2) kokopäiväistä henkilöä tämän valtavan hankkeen ympärille. Liitymme JPYP- eli Järvipohjanmaan yrityspalveluun, josta tulemme saamaan lisää voimaa ja käsipareja kunnianhimoisille hankkeillemme. Geolukio joka tukee isoa kokonaisuuttamme aivan loistavasti. Tokiosta kuullaan pian lisää, joka oli huikea reissu (Heikki Mäkipään ja Sam Leijonanmielen) kanssa matkallamme järjestelmällistä kansainvälistämistä, turismia, koulutusta jne. Meidän loistavat urheilijamme, taiteilijamme jne…Meidän tulee siis tehdä rohkeitakin askeleita erottuaksemme ja tullaksemme nähdyksi. Meidän tulee tehdä laajempaa yhteistyötä yli kuntarajojen, reagoitava ympäröivään maailmaamme ja otettava ainutlaatuisesta alueestamme todella tukevasti koppi. Minusta meillä on enemmän mahdollisuuksia ja enemmän voitettavaa kuin hävittävää, onhan Lappajärvi taivaallisen voiman kunta!

Joulun pieni tarina

On se aika vuodesta kun Joulun odotus alkaa taas tiivistymään kihelmöiväksi jännitykseksi. Aika tuntuu loppuvan kesken, ja lukemattomat asiat pitäisi vielä saada niin töissä, kuin kotonakin tehtyä. Koululaiset  ahertavat ennen pientä lepotaukoa ja väki varttuneista perheen pienimpiin puuhastelevat askareissaan ennen pientä ansaittua lepotaukoa pimeyden keskellä. Joululaulut kuitenkin vilvoittelevat meitä kohti oikeaa tunnelmaa ja tuoksu- ja makunystyrät heräilevät tähän vuoden makoisimpaan juhlaan. Alamme pikku-hiljaa peilaamaan mennyttä vuotta ja suuntaamaan katseemme kohti Uutta-Vuotta ja uusia haasteita arjessamme ja elämässämme.

Joulussa on myös jotain taikaa. Jotain sellaista jota ei voi välttämättä pukea sanoiksi, mutta jotain sellaista joka vuosi toisensa jälkeen luo mystisyydellään tuohon loppuvuoden juhlaan jotain ainutlaatuista ja syvää, ehkä joku ripaus sitä kaipausta ja haikeuttakin.

Joululla on kuitenkin kaiken kaupallisuuden ja hössötyksen keskellä syvempääkin sanomaa ja tarkoitusta. Joulu on paitsi valon juhlaa pimeyden keskellä, iloa, läheisiä, muistoja, kunnioittamista, ehkä yltäkylläistä syömistä ja juomista, ehkä toisille anteeksiantamista, hiljentymistä tai lepäämistä, mutta sen syvempi sanoma tulee kristinuskomme rakenteista ja Jeesuksen syntymästä. Me kaikki varmaan muistamme kauneimmat joululaulumme Oi Jouluyöstä, Sylvian Joululauluun, Betlehemiin, tiernapoikiin tai Neitsyt Mariaan, mutta kaikkein tärkeintä Joulu on juuri sellaisena kuin se on sinun sydämessäsi, ainutlaatuinen, henkilökohtainen, sinun näköisesi, sinun Joulusi.

Itselleni Joulu on antamisen ja rauhoittumisen aikaa. Antaminen ei tarkoita tässä vain pelkästään jotain materiaalista, vaan itseni antamista läheisilleni varauksetta ja kokonaisvaltaisesti, jotain sellaista mitä ei voi ostaa, jotain sellaista läsnä olemista ja hievahtamatonta, jonka toivoisin pystyväni myös antamaan useammin myös normaali arjessakin. Vaativa työ, suurperheen arki, harrastukset, tulemiset ja menemiset veroittavat tätä jaloa päämäärää, mutta sen tiedostaminen on jo askel oikeaan suuntaan.

Tässä maailmassa ei ole koskaan liikaa inhimillisyyttä ja välittämistä, sitä oikeaa keskittymistä pois itsestä ympäröivään maailmaan, pois itsestä läheisillemme, rakkaillemme ja heille jotka sitä eniten vailla ovat.

Uskon vahvasti, että peilaamalla suoraan sydämestämme tulevia tekoja aidon auttamisen, yhteenkuuluvuuden, keskinäisen välittämisen, armeliaisuuden ja suvaitsevaisuuden arvoihin, voimme suurella todennäköisyydellä luottaa olevamme hyvän palveluksessa. Toivoton saa toivon kohtaamisesta ja ilman minkäänlaista rakkautta on vaikeaa olla toivoa. Toivo on siis aitoa rakkauden rakennusainetta, johon me itse voimme henkilökohtaisesti omalla toiminnallamme vahvasti vaikuttaa. Kerran eteeni asteli jostain lause, joka pysäyttää minut vieläkin kauneudellaan, mutta myös nivoaa joulukirjoitukseni syvimmän sanoman kokonaisuudeksi  ”There is big differences between humanbeing or beinghuman” eli suomeksi suurin piirtein kankeasti käännettynä;  sillä on iso ero olla ihminen tai elää inhimillisenä ihmisenä. Ihmisyyttä on siis olla ihminen toiselle ihmisille.  Mitä sydän sanoo, sitä käsiemmekin tulisi tehdä, siihen rakentuu tämän joulun pieni tarinani.

Rauhallista ja rakkauden täyttämää Joulua ja menestyksekästä Uutta-Vuotta 2020

Sami Alasara

-Taivaallisen voiman kunta -

Lappajärven kunnanjohtaja