Joulukuu 2017

 Niin siinä sitten kävi, että valtuustoaloite Kuntayhtymä Kaksineuvoisesta eroamisen selvittämisestä johti eropäätökseen. Kaksineuvoinen piti järkähtämättä kiinni päätöksestään keskittää lääkärit Kauhavalle. Tätä kantaa ei muuttanut edes kunnan tarjous antaa ilmainen lääkäri kuntayhtymän käyttöön Lappajärvelle sijoitettavaksi. Prosessista tuli jopa sellainen tuntu, että joidenkin tahojen suunnitelmiin sopi hyvin yhden vaihtoehdon poistuminen palvelujen sijoituspaikoista kilpailemasta. Yhtään virallista aloitetta asian sopimiseksi ei nimittäin Kaksineuvoisen tai Kauhavan suunnasta  tehty. Valtuusto edellytti, että niin kauan kuin palveluista päättäminen on kuntien vallassa, omiin palveluihinsa pitää pystyä vaikuttamaan. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuntayhtymästä lähteminen ja uuden palvelukokonaisuuden rakentaminen Järviseutu -yhteistyössä. Siellä nimittäin palvelut pidetään hyväksi todetussa mallissa ja maakunta sitten mahdollisesti keskittää niitä, kuitenkin tasapuolisesti eri puolilla maakuntaa. Ja jos meiltä jossakin vaiheessa maakunta lääkärivastaanoton lopettaa, Attendo -sopimus turvaa meille tuolloin palvelun jatkumisen. Tätä ajatusta ja toivetta ei oma kuntayhtymämme koskaan halunnut kuunneella ja ymmärtää.

Ensi vuonna kunnan talous kiristyy, päällimmäisenä syynä on verotulojen muutaman sadan tuhannen euron nytkähdys, joka korjaantuu parissa vuodessa. Vaikka erikoissairaanhoidon kulut ovatkin kasvaneet odottamattomasti, on tämä vuosi edelleen menossa kohti kohtuullisen tasapainoista tilinpäätöstä. Tulossa on toivottavasti jo viides perättäinen ylijäämävuosi. Tämä yhdessä aiempien vuosien yli 1 M€:n euron kumulatiivisen ylijäämän kanssa turvaa sen, että mahdollinen yhden vuoden alijäämä voidaan turvallisesti vastaanottaa. Sen sijaan, että olisi lähdetty korottamaan alueen alhaisinta 21 %:n veroprosenttia, tehtiin budjetti lähes 0,5 M€ alijäämäisenä. Näistä lähtökohdista on ennenkin päästy tilinpäätösvaiheessa plussalle, mutta nyt jouduttaneen varautumaan jonkinasteiseen hallittuun alijäämään. -Budjettivaroin vedetään Länsirannalle viemäriä ja mahdollisen valtionavun turvin pyritään saamaan koko kunnan alue tehokkaiden valokuituyhteyksien piiriin. Myös mielenkiintoinen kanavahanke Kaleettomanlahdelta Välijokeen näyttäisi olevan etenemässä.  Lisäksi viihtyvyyttä parannetaan tenniskenttään,  fresbeegolf -rataan ja lähiliikunta-alueeseen varatuilla määrärahoilla.

Paljon muutakin mukavaa myönteistä on menossa. Kivitipun kesällä alkanut paluu saa uutta nostetta, kun mm kilpailutuksen tuloksena saatujen ryhmien vierailut alkavat. Onnistunut pikkujoulukausikin on omiaan vakiinnuttamaan talon mainetta haluttuna paikkana kokouksille, koulutuksille tai muuten vain viipymiselle. Uudistunut ja laajentunut meteoriittikeskuskokonaisuus mineraalinäyttelyineneen ja tutkijahuoneineen juhlii avajaisiaan tammikuun 19. päivä.  Käynti siellä kannattaa, sillä sieltä löytyy mm palanen kuuta ja paljon muuta mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. -Uuden osuuskaupan rakennushanke on vahvassa myötätuulessa, ja näkyviä toimenpiteitä voitaneen odottaa jo kevään koittaessa. Työttömyys on jo nyt maakunnan alhaisimpia, ja juuri alkanut työllisyyshanke tuonee siihen vielä paljon parannusta. - Pari vuotta sitten käynnistynyt peliohjelmointikoulutusyhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa saanee jatkoa ensi kesänä. Tähän innostaa myös Lappajärvelle perustetun Platonic Partnership -nimisen peliyrityksen julkaiseman ensimmäisen pelin menestys. Tuo uudentyyppinen Lydia -niminen peli, joka kertoo pienen tytön elämästä alkoholistiperheessä, on huomioitu amerikkalaislehdistöä myöten ja yritys valittiin syksyn messuilla Vuoden pelikehittäjäksi. Tämän tunnustuksen ovat aikaisempina vuosina saaneet mm Rovio ja SuperShell.  Myös Alko huomioi pelin,  ja julkaisee siitä ensi keväänä mobiiliversion yhteistyössä yrityksen kanssa. Erityisen ylpeä olen siitä, että vanhin poikani Juhana on yksi yrityksen neljästä osakkaasta, ja vastaa pelin musiikki- ja äänitunnelmista.

Ensi vuosi on täynnä mielenkiintoisia odotuksia, mennään niitä kohti hiljentymällä lepäämään ja iloitsemaan Joulun Herran syntymästä!

Tuomo Lehtiniemi, kunnanjohtaja