Joulukuu 2016

Kulunut vuosi on ollut ainutlaatuinen monellakin tavalla. Maailmaa huolettavat sodat, nälänhätä, terrori-iskut, ilmaston lämpiäminen, talousongelmat, pakolaisvirrat, kansainvälisen jännityksen lisääntyminen ja monet, monet muut ongelmat. Myös meillä on ollut omat pienemmän mittakaavan haasteemme, joista olemme selvinneet. Kunnan talous on kiristyvä, mutta edelleen ihan hyvällä mallilla, poliittiset kiistat ovat ainakin hetkeksi rauhoittuneet ja pakolaisasiankin hoidimme pohjalaiskuntien eturivissä kunnialla. Alunperin noin 230 turvapaikanhakijasta jäljellä on vuodenvaihteessa enää kaksi perhettä, kolme aikuista ja kuusi lasta. Muut ovat siirtyneet muihin vastaanottokeskuksiin odottamaan päätöksiään, joita ei sittenkään Lappajärvellä oloaikana juuri saatu.

Kivitipun kaupan yksityiskohtia hiotaan edelleen hyvässä yhteisymmärryksessä. Lopullinen omaisuuden siirto alunperin uimahallin rakentamista varten perustetulle Kivitippu Spa Oy:lle tapahtunee ensi vuoden alussa. Sitä ennen yhtiön osakkeet on järjestelty uuden omistuspohjan mukaiseksi. Kevään aikana kiinteistössä tehdään joitakin peruskorjauksia, nykyaikaistetaan lähes 30-vuotisen käytön kuluttamia paikkoja ja muokataan koko talon ilmettä vähän uuteen uskoon. Tarkoituksena on, että uudistunut Kivitippu avaisi ovensa keväällä samaan aikaan, kun Lappajärvestä lähtevät jäät.

Eilen kävin Kivitipussa hakemassa joitakin papereita. Ulko-oven luona seisoi taloa tutkiskelemassa kaksi miestä. Toinen heistä kertoi vuosien varrella olleensa Kivitipussa työkavereineen yhteensä lähes vuoden yöt, viimeisin niistä oli päivää ennen toiminnan loppumista. Sekä ruoka, että palvelukokemus ja varsinkin paikka saivat häneltä kehuja. Niinpä miehet lupasivat tulla asiakkaaksi taas keväällä heti ensimmäisten joukossa. Tällaista uudistuneen Kivitipun odotusta on alueella paljon ilmassa.

Hiljattain valtuustossa hyväksytty elinvoimapoliittinen ohjelma määrittelee Lappajärven 'Hyvän elämän ja elämysten paikaksi Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla'. Siirtyminen uuteen maakunnalliseen palvelujen rahoitusmalliin avaa kunnille aivan uusia mahdollisuuksia profiloitua myös eläkeläisten suosimaksi turvalliseksi asuinkunnaksi. Lisääntyvä eläkeläisasukkaiden palvelutarve tuo kuntaan työpaikkoja ja tätä kautta myös nuorempia asukkaita. Lappajärvi, 'Koko elämän kokoinen asuinkunta' kannustaa myös yrittäjyyteen ja työhön ja pyrkii entistä vetovoimaiseksi matkailukunnaksi. Nyt nousukauden kynnyksellä alkaa meilläkin näkyä monia positiivisia signaaleja ja merkkejä elpymisestä. Erityisen mukavaa on huomata meille tärkeän kotimaan matkailun piristyminen. Sen myötä on hyvä lähteä kohti tulevaa vuotta.

Näissä odotuksissa toivon kaikille aidon ja alkuperäisen Joulun kokemista ja onnistumisia ensi vuodelle!

Tuomo Lehtiniemi
kunnanjohtaja