Huhtikuu 2020

Arvoisat Lappajärveläiset!

Elämme kovinkin poikkeuksellista aikaa. Pandemia korona (Covid-19) kurittaa kuntia, Suomea ja koko maailmaa, ja sen kautta meitä yksilöitä mitä moninaisin tavoin. Epätietoisuutta, sekavuutta ja suoranaista hätää alkaa näkymään joka puolella. Rauhanajan suurin kriisi on hyvää vauhtia kehkeytymässä ja tämän kriisin loppulaskua meistä ei kukaan pysty ennustamaan. Tämä kaikki tietenkin luonnollisesti heijastuu kaikkeen toimintaamme myös kunnassamme. Monet suunnitelmat ovat jäissä tai odottavat selvennystä asioiden etenemiseksi. Varautuminen vaatii paljon voimavaroja sekä työtä ja neuvotteluja kriisistä johtuvalle poikkeusajalle käydäänkin lähes päivittäin. Kaiken tämän takana on yksilö ja yksilön oikeus turvaan ja turvallisuuteen, sekä välttämättömiin palveluihin poikkeus-olojenkin aikana.

Yritykset ovat Lappajärven selkäranka ja yrittäjyydellä on pitkän perinteet seudullamme. Nyt tämä sektori on pandemian johdosta lähes lamaantunut, ja tarvitsee nopeita toimia kunnilta ja valtiolta. Tätä kirjoittaessani sainkin juuri päivättyä tietoa kuinka etenemme yrittäjien tuskan helpottamiseksi: JPYP eli Järvipohjanmaan yrityspalvelu tulee ottamaan kopin asian koordinoimisessa ja tiedottamisessa. Lappajärvi osana JPYP:tä toimii velvollisuuksien täyttämiseksi kaikin mahdollisin keinoin, jotta tuskamme tämän Pandemian kurittamalle sektorille ja sitä kautta meille kaikille kuntalaisille olisi mahdollisimman pieni. Yksinyrittäjä hakee siis avustusta kirjallisesti kotikunnastaan (YTJ-rekisterin mukainen kotikunta), mutta kohdistaa itse hakemuksensa Järvipohjanmaan yrityspalvelulle eli JPYP: lle. Yksinyrittäjänavustuksessa kyse on 2000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito-ja muut toimistomenot.

Kertakorvausta myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa. Korvausta ei siten katsota yrittäjän yrityksestä saamaksi tuloksi. Osin tämän korvauksen avulla yksinyrittäjän on tarkoitus selviytyä koronavirusepidemian aiheuttamasta haastavasta taloustilanteesta. Kertakorvaus voidaan myöntää 16.3.2020 alkaen syntyneisiin kustannuksiin ja avustuksen viimeinen hakupäivä on 31.8.2020. Kyse on laskennallisesta summasta, eikä avustuksen saajalla ole velvollisuutta esittää avustusta hakiessa tai jälkikäteen tositteita kustannusten syntymisestä.

Yksinyrittäjä avustuksenmyöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat koronaepidemiasta. Epidemian on arvoitu alkaneen vaikuttaa yksinyrittäjien taloudellista tilannetta heikentävästi Suomessa 16.3.2020 lähtien, jolloin todettiin poikkeus-olo ja otettiin käyttöön valmiuslaki. Tämä tarkoittaa, että hakemuksessaan hakijan tulee kyetä osoittamaan, että yritystoiminnan merkittävä heikkeneminen 16.3.2020 jälkeen johtuu koronaepidemiasta. Hakijaa myös pyydetään hakemuslomakkeessa vakuuttamaan, että taloudellinen tilanne on merkittävästi heikentynyt koronaepidemiasta johtuen. Yksinyrittäjän yritystoiminnan taloudellisen tilanteen ja liikevaihdon heikentyminen 16.3.2020 jälkeen on todennettava jäljennöksillä kirjanpidosta ja / tai tiliotteista (kulut ja myyntituotot). Taloudellisen tilanteen tulkitaan heikentyneen, mikäli yrityksen 6/8myyntituotot ovat laskeneet yli 30% pysyttyään lähes samalla tasolla edellisen 12 kuukauden ajanjaksolla. Lisäksi avustuksenmyöntämisen edellytyksenä on, että yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan toimintaan. Kannattavaan toimintaan arvioidaan olevan edellytykset, mikäli yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai ennakkoveroilmoitukseen perustuen. Hakemuksessa hakijaa pyydetään vakuuttamaan, että yritystoiminta on ollut kannattavaa ennen koronaepidemiaa.

Muut yrittäjät ja yritykset ovat myös tukien ja avustuksien piirissä. Niistä parempaa tietoa saa suoraan JPYP:n sivuilta tai olemalla sinne suoraan yhteydessä. Mekanismit joita tukemiseen käytetään riippuvat yrityksen koosta ja henkilöiden määrästä.
http://www.jpyp.fi/uutiset/Kootusti_yrittajille_ajankohtaista_tietoa_koronakriisissa_120.html

Lappajärven kunta on myös tilanteesta johtuen valitettavasti joutunut aloittamaan  YT-neuvottelut koko henkilökuntaansa koskien ja niistä tiedotetaan kunnan sivuilla asioiden edetessä.

Kaikesta huolimatta monilla ajatukset ovat jo kuluvassa pääsiäisviikossa ja tulevissa pyhissä. Perinteisesti Etelä-pohjanmaalla pääsiäisviikolla lapset käyvät virpomassa, lankalauantaina kokoonnutaan pääsiäiskokoille ja pyhinä vieraillaan puolin ja toisin naapurikunnissa asuvien sukulaisten ja ystävien luona. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila kuitenkin jatkuu ainakin toukokuun puoleen väliin saakka. Ihmisiä on kehotettu pysymään kotosalla ja välttämään sosiaaliset kontaktit minimiin ihmisten välillä. Pääsiäinen ei siis ole peruttu eikä siirretty vaan se on nyt ERILLAINEN YHTEISÖLLINEN JUHLA vuonna 2020. Läheisten hyvinvoinnin takia ylimääräisiä vierailuja sukulaisten, läheisten tai ystävien luokse tulee välttää. Tänä aikana ylimääräistä liikehdintää alueiden välillä tulee minimoida.Koko EP:n alueella koronavirus-tartuntoja on vielä verrattain vähän (n.28kpl) ja haluamme pitää tilanteen pysyvän samanlaisena pääsiäisen jälkeenkin. Pidetään huolta läheisistä ottamalla etäisyyttä – Tämä tilanne on vain hetkellinen, eikä se tule kestämään ikuisesti. Haluan toivottaa kaikille rauhallista ja siunattua hieman erilaista pääsiäisen aikaa. Tästäkin selvitään, mutta yhdessä ollaan enemmän!!!

Sami Alasara
Kunnanjohtaja
Lappajärvi

-    Taivaallisen voiman kunta   -