Lokakuu 2018

 

Lappajärven uuden osuuskaupan rakennustyöt alkoivat syyskuun puolivälissä. Työmaan liikenteestä ja saamistani tiedoista  päätellen työtä tuli monille lappajärveläisille tekijöille. Jos suunnitellussa aikataulussa pysytään, uuden kaupan avajaisia vietetään Juhannuksen tienoilla. Tämä aikataulu mahdollistettiin sillä, että kunnanvaltuusto teki ajoissa päätöksen vanhan kiinteistön ostamisesta.

Koko koulukeskus kirjastoineen näyttäisi olevan menossa purkuun. Viimeiset kuntotutkimukset osoittivat, että nykyrakennuksista ei ole säilytettäviksi. Ensi vaiheessa on tarkoitus rakentaa riittävä määrä uusia opetustiloja, rakennuspaikkaa varten valtuusto päätti hankkia nykyisen koulun läheisyydestä koulurakentamiseen kaavoitetun tontin. Uusien opetustilojen rakentamisen jälkeen nykyiset koulutilat puretaan, ja tilalle rakennetaan uudet liikuntatilat, kenties jonkin tasoinen laajempi monitoimitila, johon haetaan valtion liikuntapaikkatukea. Suunnitelmat näiden rakennusten osalta ovat kuitenkin vielä lähtökuopissa ja rakennettava kokonaisuus ja aikataulut hakevat vielä muotoaan.

Kunnan Attendo-sopimuksia jouduttaneen heti tuoreeltaan parantamaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Lintukodin ja Joelinkodin toiminnan siirtyminen Attendolle aikaistunee vuodella. Tällöin näiden yksiköiden henkilökunnalta jää väliin yhden vuoden välivaihe Alajärven palkkalistoilla, ja henkilöt siirtyvätkin suoraan Attendon palvelukseen jo vuoden 2019 alusta. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan työpaikkansa puolesta, sillä Attendo on sopimuksessa luvannut työllistää kaikki näissä taloissa siirtymishetkellä toimivat. Henkilökunnalle, ja myös kunnalle aiemmin sovitun siirtymisen aikaistaminen vuodella tuli eteen vähän kiireellisellä aikataululla. Nyt muutos on kuitenkin jo valtuuston hyväksymä, ja jo toinen tiedotustilaisuus muutoksesta on henkilöstölle tulossa loppukuusta. Toivottavasti tilanteen tuoma osittain ihan aiheellinenkin hämmennys henkilökunnan keskuudessa tasaantuu, ja muutos päästään toteuttamaan joustavasti.

Etelä-Pohjanmaalla työttömyys oli elokuun tilastoissa maan toiseksi alhaisin 6,6 %, koko maassa työttömiä oli 9,2 %, mutta Lappajärvellä maakunnan toiseksi vähiten, eli vain 4,5 %. Tämäkin kertoo hyvästä kehityksestä täällä, ja joistakin ammattiosaajista alkaa jo olla pulaa. Jotkin irvileuat ovat sanoneet, että prosentti on pieni, kun työkykyinen väki on muuttanut pois. Tämän väitteen kuitenkin kumoaa se, että työvoiman suhteellinen muutos Lappajärvellä noudattelee maakunnan muutoslukuja.

Tuomo Lehtiniemi, kunnanjohtaja