Elokuu 2018

ELOKUU 2018

Tämä kesä on ollut uskomaton. Lähes 30-asteisia hellepäiviä on jo nyt ollut ennätysmäärä, ja lisää saattaa vielä olla tulossa. Helteistä se on ollut kunnankin ympyröissä. Yhteiskoulun tila ja sisäilmaongelmista seurannut väistöliikkeiden tarve varmistui vasta kesälomien alkaessa, joten syksyn koulukuvioiden rakentamiseen ei aikaa liiemmin jäänyt. Hallituksen esitys oppilaiden siirtämisestä Kivitippuun muuttui valtuustossa niukan enemmistön turvin, ja oppilaat aloittivatkin koulunsa sivukylien kouluilla. Vaikka jonkinlaista vääntöä paikasta vieläkin jäi ilmaan, toivottavasti tilanne nyt rauhoittuu, alku ainakin näyttää lupaavalta. Pedagogisestihan tämä oli paras ratkaisu, ja kuntataloudenkin kannalta edullisin.

Koulun uusien tilaratkaisujen suunnittelu käynnistyy välittömästi. Aivan ensimmäiseksi on selvitettävä, miltä osin nykyisiä tiloja lähinnä kirjaston ja liikuntasalin suunnasta on mahdollista ja kannattavaa säilyttää. Tehdyt tutkimuksethan kohdistuivat lähinnä eteläpään tiloihin ja kellaritiloihin. Osa ongelmallisiksi todetuista tiloista on sellaisia, jotka alun perin on suunniteltu muihin tarkoituksiin, esim varastotiloiksi ja ne on vuosien varrella muutettu opetuskäyttöön, mikä osaltaan voi selittää syntyneitä ongelmia.

Kunnan tämän vuoden taloustilanne sai hiljattain uusia uhkia, kun juuri julkaistu uusi veroennustekehikko lupaa kunnalle n 0,5 M€ budjetoitua vähemmän verotuloja. Vaikka tämä pääosin pystytään paikkaamaan mm sote-kiinteistöjen kaupan tuloutuksilla, voi alkujaankin alijäämäisen talousarvion kurominen tasapainoon tuoda ylivoimaisia vaikeuksia. Kun koulukiinteistöjen tasearvoista pakostakin tulee jotakin alaskirjattavaa, saattaa viiden edellisvuoden aikana taseeseen kertynyt 1,17 M€:n kumulatiivinen ylijäämä huveta olemattomiin. Tämä vaara yhden kriisikuntakriteerin laukeamisesta tuleekin ottaa vakavasti huomioon tulevia ratkaisuja tehtäessä.

Kunnan päätös siirtyä ensi vuodeksi perusturvayhteistyöhön Alajärven ja Vimpelin kanssa näyttää jo nyt kasvaneen hyvää korkoa. Valtakunnallisen sote-ratkaisun siirtyessä 2-3 vuodella tuolla kunnanvaltuuston ratkaisulla varmistettiinkin lääkäripalvelut omassa kunnassa yhden vuoden sijasta 3-4 siirtymävuodeksi edellyttäen tietenkin, että lääkäri töitä hoitamaan löydetään.

Vilkas matkailukesä alkaa olla takana päin. Kivitipussa poikkeuksellisen kovan kaatosateen tuoma vesimäärä ylitti lähes 30 vuotta riittäneet reunat ja vesi kiipesi sisään. Henkilökunnan ja palomiesten ripeän toiminnan ansiosta vahingot saatiin minimoitua, ja toiminta kesän vilkkaimpana aikana pääsi  jatkumaan vain lyhyen keskeytyksen jälkeen.  Kuulemani mukaan myös teatterin ja Veannettaren kesä uusien yrittäjien voimin on täyttänyt odotukset, ja jotakin mielenkiintoista ensi kesäksi on jo suunnitteilla. Eikä valittamista taida olla kovin monella muullakaan matkailu- ja palvelualan yrittäjällä, lämmin kesä kun sopii hyvin Lappajärvelle, varsinkin kun järven vesi on tänä kesänä ollut erinomaisessa kunnossa. Maa tosin olisi kaivannut välillä selkeästi enemmän vettä. Toivonkin erityisesti maatalousyrittäjille nyt voimia ja jaksamista työssään, toivottavasti kuiva kesä ei jätä tähän meille tärkeään elinkeinoon pysyvämpiä vaurioita.

Suotuisaa ja menestyksekästä syyskautta itse kullekin!

Tuomo Lehtiniemi, kunnanjohtaja