Elokuu 2017

Taas hyviä uutisia! Heinäkuun työllisyystilastossa Lappajärvi on kiilannut maakunnan kärkipäähän. Kun vuoden vaihteen tienoolla Lappajärvellä oli työttömiä yli 10%, painui työttömien määrä heinäkuussa peräti 6,7%:iin. Tätä vähemmän työttömiä oli tuona ajankohtana maakunnassa vain Kuortaneella. Syitä parantuneisiin lukuihin löytyy  ainakin Kivitipun käynnistymisestä, mutta myös yleinen toimeliaisuus monilla aloilla on lisääntynyt.

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen julkisti suunnitelmansa lääkäripalvelujen keskittämisestä Kauhavalle. Sen perimmäisenä tarkoituksena on etukäteen valmistaa aluettaan tulevaa maakunnallista palvelurakennetta varten ja parantaa lääkärien keskinäistä vuorovaikutusta vastaanottotoiminnan työvoiman saannin turvaamiseksi ja hyvän asiantuntemustason varmistamiseksi. Tavoitteet sinänsä ovat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviäkin. Toisaalta ne kertovat karua kieltään siitä, että tulevassa maakunnallisessa kokonaisuudessa palvelut keskittyvät pois pieniltä paikkakunnilta.

Samoihin aikoihin Kaksineuvoisen uutisoinnin kanssa ja sattumalta ikään kuin vastauksena siihen julkistettiin Lappajärven kunnan ja Attendon välillä käytyjen neuvottelujen tulokset. Attendo on niiden mukaan ostamassa Lappajärven kunnalta kaikki sote-kiinteistöt, pelastamassa kunnan Maijalaan liittyviltä takausvastuilta ja turvaamassa lääkäripalvelujen jatkumisen paikkakunnalla. Samalla kun kunta säästyy sote-kiinteistöjen tyhjilleen jäämiseen liittyvältä uhalta, vapauttaa suunniteltu kauppa pääomia kunnan muuhun kehittämiseen. Ja lääkäripalvelut saattavat ainakin joiltakin osin jopa parantua, kun palveluvalikoimaan mukaan tullee myös erikoislääkäripalveluita. Suunniteltua kauppaa on tarkoitus viedä eteenpäin jo kuluvana syksynä.

Viikonvaihteessa venetsialaislauantaina vietetään Lappajärvellä valtakunnalliseen Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvaa  '100 päivää 100 vuoteen' -tapahtumaa, jossa on tarkoitus mm kisata, kuka Suomessa juoksee nopeimmin 100 m takaperin. Päivään sisältyy myös lippukulkuetta, taidekahvilaa, kyläluutien lähettämistä, lastentapahtumia, ongintaa, konsertteja, tanssia ja paljon muuta. Yksi mielenkiintoinen tapahtuma on golf-kisa, jossa katsotaan, kuka pelaa kenttää pisimmälle 100 lyönnillä.

Kesää odoteltiin, mutta se taitaa tällä kertaa mennä ohi, ennen kuin ehti oikein tullakaan. Mutta ei anneta sen lannistaa, paljon mukavia asioita on tänäkin syksynä vielä odotettavissa.